Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bez nás by sem Norové nešli,

Transgas uzavřel smlouvu o dodávce ruského plynu. Proč tajíte cenu, za niž budeme příštích patnáct let nakupovat?

Smlouva s Gazpromem nám to neumožňuje. Cena se navíc mění každý měsíc a je závislá na cenách světových. Za kolik Rusové prodávají plyn, to nelze zjistit nikde. Publikované údaje jsou vždy jen odhady. Zveřejnění ceny, která je zapsána v kontraktu, by stejně nikomu nic neřeklo. Jde o vzorec, do něhož se každý měsíc zapisují ceny konkurenčních energií, hlavně mazutu.

Veřejnost by ale měla mít možnost zkontrolovat si, jaké smlouvy sjednávají manažeři státního monopolu. Měli jste přece více možností, například nakoupit plyn přes německý Ruhrgas.

Naše strategie je nakupovat plyn přímo od producentů. Jsme přesvědčeni, že to je nejlevnější cesta k plynu. Ruhrgas nemá své zásoby plynu a musí také nakupovat. Levnější plyn nám může nabídnout za situace, že sám dosáhne lepších podmínek od producentů.

Ruhrgas je ale silnější než vy, proto má lepší vyjednávací pozici.

Nevím, v čem má lepší vyjednávací pozici. Prodává řádově větší množství plynu než my, možná může Gazpromu nabídnout služby, které my nemůžeme, například zprostředkování úvěrů. Spojení tranzitu a nákupu, jako je tomu v našem případě, je ale optimální.

Ceny by stouply

Jaké má vlastně monopol Transgasu výhody?

Pokud by tu nebyl, určitě by se nedosáhlo diverzifikace zdrojů plynu, jako se to podařilo nám. Například Norové by nikdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].