Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Omluvy nepovažuji za podstatné,

Tři z pěti členů Komise pro cenné papíry letos opakovaně požádali prezidenta a vládu o vaše odvolání. Proč se vám nepodařilo vytvořit z komisařů fungující tým?

Jestliže mí kolegové rozesílají všude možně dopisy, aniž se mnou o jejich obsahu promluví, pak to není má chyba. Tyto věci - podobně jako spekulace, že budu odvolán, nebo že se naopak stanu ministrem - nepovažuji za příliš důležité.

Jak ale může mít komise coby „policie kapitálového trhu“ nějakou autoritu doma i v zahraničí, když se její vedení veřejně hádá?

Pro mě je rozhodující, že naši práci oceňují Evropská komise i Světová banka. Tyto instituce jednak mají mezinárodní srovnání, jednak za jejich hodnocením těžko může být soukromý zájem.

Když už jste se o tom zmínil - před časem se o vás psalo jako o možném nástupci ministra Bašty. Chcete být ministrem?

Ne.

Ostatní dostanou strach

Minulý měsíc komise ve své pravidelné zprávě oznámila pokutu 50 tisíc korun firmě Capital Partners za „úkony směřující k manipulaci s kurzem akcií“. Americká komise SEC by na vašem místě zveřejnila přesný popis, o jaké chování šlo a proč ho považuje za manipulaci.

To je pravda, ale uznejte, že existujeme teprve dvacet měsíců. Kvůli této nezaběhnutosti i kvůli obavám z čeho? z právních sporů? jsme oznamovali naše výsledky zatím takto stručně. Zveřejňování jejich plného znění ve věstníku nyní rozjíždíme.

Jaké máte vysvětlení pro fakt, že se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].