Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Žádný důvod k optimismu

ALEXANDER DULEBA (1966) je uznávaným odborníkem na problematiku zemí bývalého Sovětského svazu. Po studiích na Filozofické fakultě Kyjevské státní univerzity T. H. Ševčenka pracoval na katedře sociálně politických věd UPJŠ v Prešově, jako analytik ve Slovenskom inštitúte medzinárodných štúdií, od r. 1995 vede prešovskou kancelář Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Publikoval v řadě odborných časopisů a sborníků, byl editorem kolektivní monografie Zakarpatsko (1995), knižně vydal studie Slepý pragmatizmus slovenskej východnej politiky (1996) a Koniec súčasnej strednej Európy? Ukrajina a Slovensko po prvej vlne rozšírenia NATO (1998).

Proč se vítězem posledních prezidentských voleb na Ukrajině stal Leonid Kučma, který je přece spíš nevýrazným politikem?

Především díky tomu, že jako úřadující prezident využil, či spíše zneužil státní správu a státem kontrolovaná média. Jeho vítězství navíc značně usnadnil fakt, že se levicově centristická opozice nebyla schopna dohodnout na společném kandidátovi.

Kdo tvoří tu opozici?

Jsou to Alexander Moroz a Alexander Tkačenko, bývalý a současný předseda parlamentu, spolu se stranami, které zastupují, dále bývalý premiér Jevhen Marčuk a starosta města Čerkassy Vladimír Olijnyk. Jedině někdo z téhle „kanevské čtyřky“, jak se jim říká, měl ve střetu s Kučmou v druhém kole šanci. Mohl by se totiž pokusit o to, na co prostě neměl Kučmův…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].