Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Mozek za půl miliardy

Kdyby Roman Staněk (34) vyráběl lokomotivy, dávno by se on něm tady psalo jako o zázračném podnikateli. Už dvakrát založil malou vývojovou firmu a už dvakrát ji úspěšně prodal do zámoří. Místo lokomotiv však podniká v softwaru, a tak když kalifornský gigant Sun Microsystems 20. října odkoupil Staňkovu firmu NetBeans (cena nebyla zveřejněna, odborný tisk ji odhaduje na 15 milionů dolarů, tedy půl miliardy korun), z hlavních českých deníků tuto senzační zprávu naprosto vytlačila chystaná stávka ve Vagonce Studénka.

Coby výrobce lokomotiv by ovšem pražský programátor svého ojedinělého úspěchu nedosáhl - těžko si totiž představit, že by je nejprve rok rozdával zdarma.

Nafouknout bublinu

Od září 1998 si mohl na internetové stránce Staňkovy firmy každý bezplatně stáhnout její výrobek, pomůcku pro programátory NetBeans Developer. Okruh zákazníků se tak rychle rozrůstal až na současných sto dvacet tisíc (polovina ze Spojených států, čtvrtina z Německa). „To je cesta, jak na internetu vydělat peníze. Okruh vašich uživatelů musí růst nesmírně rychle, jako kdybyste nafukovali bublinu, a v době největšího růstu vše rychle prodejte,” popisuje Roman Staněk. Od určitého množství zákazníků se může firma uživit tím, že jim začne prodávat vylepšené verze nebo další služby - to však mnohem lépe zvládne Sun Microsystems s obratem téměř 12 miliard dolarů a s 30 000 zaměstnanci, mezi nimiž jsou specialisté na reklamu, prodej nebo speciální servis.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].