Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Před možností úspěchu neutečete

JEFFREY SACHS (45) patří k nejvýznamnějším světovým ekonomům. Působil jako ekonomický poradce v řadě krizových oblastí: v Bolívii (podařilo se mu zkrotit největší inflaci, která v době míru existovala), v Polsku (byl členem Balcerowiczova reformního týmu), Slovinsku a Rusku (1992–94). V poslední době se intenzivně zabývá vztahem geografie a ekonomie a věnuje se především chudým zemím a oblastem, jako je Afrika, nejchudší části Asie a Jižní Ameriky. Je profesorem ekonomie na Harvardské univerzitě a ředitelem Harvardského institutu pro mezinárodní rozvoj. J. Sachs je ženatý, jeho žena je českého původu.

Do povědomí lidí v Evropě jste vstoupil jako poradce reformních vlád, který uměl jednoduše, s razancí a na živých, srozumitelných příkladech vysvětlovat principy tržní ekonomiky, proslul jste jako protržní liberál. Dnes se soustřeďujete na vztah ekonomie a geografie, mluvíte o pomoci nejchudším zemím, především v Africe. Co vás tak najednou přivedlo k zeměpisu? Vaši kritici říkají: je to sice hezké, ale není to žádná ekonomie.

První pravidlo, kterým se musí řídit každý dobrý poradce a ekonom, je schopnost provést správnou diagnózu. V roce 1989 představovaly hlavní potíže Polska nedostatečně vyvinutý a mělký trh a finanční nestabilita, a bylo tedy správné klást důraz na vytváření trhů a na stabilizaci měny. V Tanzanii nejsou hlavní potíží trhy, ale AIDS, infekce HIV a malárie, a tak to nejdůležitější není stabilizace měny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].