Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je možné se domluvit

CYRIL SVOBODA (41) absolvoval Právnickou fakultu UK a kurz na univerzitě Notre Dame v USA. Před rokem 1989 pracoval jako státní notář, poté působil v různých státních a parlamentních funkcích: byl poradcem vlády pro lidská práva, restituce, mimosoudní rehabilitace a vztahy mezi církvemi a státem (účastnil se příprav příslušných zákonů), dále náměstkem ministrů spravedlnosti a zahraničních věcí a ministrem vnitra (1998); v letech 1996–98 se stal hlavním vyjednavačem s Evropskou unií. Je místopředsedou KDU-ČSL a předsedou petičního výboru parlamentu. C. Svoboda je ženatý, má čtyři syny.

Čtyřkoalice podepsala minulé úterý svatováclavskou dohodu. Vaše lidová strana tedy chce postupovat společně s menšími pravicovými stranami. Ještě loni ale lidovci podpořili rozpočet a umožnili ČSSD vládnout. Co se změnilo?

Byli jsme přesvědčeni, že Zemanova vláda má dostat šanci splnit programové prohlášení a učinit proreformní kroky, které povedou k ekonomickému růstu. Politicky jsme byli motivováni představou, že je lépe smluvněopoziční partnery rozdělovat než spojovat.

Neodhadli jste situaci špatně?

Věci se vyvíjely, vláda se přesvědčila, že fakticky vládnout nemůže, že je v kleštích ODS a může dělat jenom to, co jí ODS dovolí. Strany smluvní opozice se nerozdělily, ale ještě více se spojily.

Ne všechno dělala Zemanova vláda s ODS, některé věci prosadila ve spolupráci s vámi.

Ano, některé věci i s námi.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 26 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].