Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Kde je smrt, je naděje

RADOSLAW SIKORSKI se narodil roku 1963 v Bydhošti. V roce 1981 zůstal ve Velké Británii, po studiu na univerzitě v Oxfordu pracoval pro National Review, Wall Street Journal, Spectator, The Economist a Foreign Affairs jako dopisovatel z Afghánistánu, Angoly a Jugoslávie (1986–89). Po návratu do Polska působil jako novinář (Rzeczpospolita, televize) a politik: v r. 1992 se stal náměstkem ministra obrany ve vládě Olszewského, od roku 1997 je náměstkem ministra zahraničí ve vládě J. Buzka. Napsal dvě knihy: Prochy swietych. Podróz do Heratu v czasie wojny. (Prach svatých. Cesta do Heratu během války, 1990 - o válce v Afghánistánu) a Powrót do domu (Návrat domů, 1999 - o svém politickém angažmá v Polsku). R. Sikorski je ženatý, jeho manželka Anne Applebaumová je známá britská publicistka. Žije na venkově v šlechtické usedlosti Chobielin, kterou nechal renovovat.

Jak se stane, že se v 80. letech ocitne Polák v afghánské válce jako reportér na straně mudžahedinů? V těch dobách přece polští novináři, pokud se do Afghánistánu dostali, doprovázeli oddíly sovětské armády.

Popravdě řečeno, o polských reportérech, kteří doprovázeli sovětské oddíly, jsem neslyšel. Vím ale o několika propagandistech, kteří vždycky strávili pár dní v Kábulu a pak psali o úspěších takzvané revoluce. Se mnou to bylo tak: když v roce 1981 v Polsku zavedli výjimečný stav, pobýval jsem ve Velké Británii. Stal jsem se politickým uprchlíkem, dokončil jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].