Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rozhodovat by měl pacient

MUDr. VLADIMÍR KOZA (nar. 1954) se po studiu na plzeňské lékařské fakultě věnuje hematologii v tamní fakultní nemocnici. Po roce 1989 začal s několika spolupracovníky uskutečňovat transplantační program, který má dát nemocným stejnou šanci uzdravit se, jakou by mohli mít na Západě. Z jeho iniciativy byla v roce 1992 založena Nadace pro transplantaci kostní dřeně, díky níž mohl vzniknout největší registr dárců kostní dřeně v ČR. V. Koza je předsedou správní rady Nadace a primářem hematologicko-onkologického oddělení FN v Plzni. Je ženatý a má dvě dcery.

Jak člověk dostane leukémii?

Za dvacet let, co se leukemií zabývám, jsem tuto otázku dostal s naprostou pravidelností od každého, kdo leukemií onemocněl. Ale odpovědět neumí zatím nikdo na světě. Snad je důležitější, že si dnes víme víc rady s jejím léčením. Před několika málo lety byla považována za smrtelnou nemoc. Jenže hematologie prodělala tak velký pokrok, že dnes mají mladí lidé naději na úplné vyléčení. Je to tím, že kromě chemoterapie mohou podstoupit transplantaci kostní dřeně.

Kdy doporučujete transplantaci?

Pacient má obvykle na výběr víc možností, z nichž každá má svá pro i proti. Transplantace je jediný postup, kterým se může úplně vyléčit. Je tu ale riziko, že dojde ke komplikacím neslučitelným se životem, a člověk zemře dřív, než kdyby bral určité léky. U dvou konkrétních lidí je vlivem řady faktorů pravděpodobnost vyléčení jiná, i když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].