Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Hurikán na Marsu

Stručný výběr z témat, jimiž se nedávno zabýval zahraniční odborný tisk, připravil Respekt ve spolupráci s časopisem Vesmír, v jehož červencovém čísle vyjdou uvedené informace v rozšířené podobě.

• Hubbleův kosmický dalekohled zaregistroval na Marsu počátkem května gigantickou bouři, třikrát větší, než jaká byla až dosud na Marsu zaznamenána. Podobala se pozemskému hurikánu. Kroužila kolem oka o průměru 300 km a celkově dosahovala rozměru až 1700 km.

• Od letošního dubna, kdy italský astronom Andrea Milani poprvé upozornil na nebezpečí srážky s asteroidem 1999 AN10, probíhají výpočty její pravděpodobnosti. Planetka by sice měla kolem Země v srpnu 2027 neškodně proletět, není však vyloučeno, že přitažlivost naší planety ovlivní její dráhu natolik, že by se v letech 2034 a 2039 nebezpečně přiblížila. Původně byla pravděpodobnost srážky vypočtena na 1 : 10,000.000, po dalších pozorováních se zvýšila na 1 : 500.000. K střetu by nejspíš došlo 7. srpna 2046. Pravděpodobnost, že do nás do té doby narazí nějaká jiná, dosud neznámá planetka, je přitom mnohem vyšší - činí 1 : 10.000.

• Letos se chystá ukončení činnosti ruské družicové stanice Mir, jejíž zbytky by měly dopadnout do Tichého oceánu. Rusové však stále ještě doufají, že získají na Západě prostředky k pokračování jejího provozu. Naděje, že si pobyt na Miru „zaplatí“ milionář But Llewellyn ze Spojeného království, nakonec padla, ale zničit stanici se Rusku zoufale nechce, neboť…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].