Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Signály poznání

Stručný výběr z témat, jimiž se nedávno zabýval zahraniční odborný tisk, připravil Respekt ve spolupráci s časopisem Vesmír, v jehož červnovém čísle vyjdou uvedené informace v rozšířené podobě.

• Ve vzduchoprázdnu se sice zvuk nešíří, ale rámus uvnitř kosmických základen může astronauty vážně ohrozit. Ukázalo se totiž, že v ruském modulu Zarja, který je součástí Mezinárodní kosmické stanice, jsou příliš hlučné ventilátory, vzduchové filtry, lapače prachových částic i všemožné pumpy, a posádka je tak neustále vystavena téměř 73 decibelům. Zdá se sice, že to není moc, ale po dlouhodobém pobytu dochází k poškození sluchu. Hluk navíc ztěžuje dorozumívání. Rusové doporučují používat v modulu Zarja ucpávky do uší, což však Američané odmítají, protože by pak posádka mohla přeslechnout náraz nějakého drobounkého mikrometeoritu do stěny stanice nebo jiné varovné signály.

• Na planetu Mars mají být sondou Mars Surveyor Lander roku 2001 poslány i malé sluneční hodiny. Pozemšťané pak budou moci na internetu sledovat, kolik je na Marsu právě hodin. Svou představu, jak by tyto hodiny měly vypadat, poslalo Státnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku na 160 amerických dětí.

• Do diskuse o globálním oteplení, v jehož důsledku by se mohla zvýšit hladina světových oceánů, přispěl Paul Hearty, který zkoumal na Bermudách a Bahamách kolísání hladiny Atlantiku v dávné minulosti. Tyto ostrovy nebyly totiž ovlivněny tektonickými pohyby, a proto o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].