Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nevidím žádnou dobrou cestu

SRDJAN VUJIČA, původem Srb a Černohorec, se narodil roku 1964 v New Yorku. Vystudoval americkou literaturu na Bělehradské univerzitě, kde pak v letech 1990–98 přednášel. Byl redaktorem literárních časopisů Pismo a Belgrade Circle Journal. Podílel se na organizaci statisícových demonstrací proti Miloševičově vládě. V listopadu 1998 měl na základě nového zákona o univerzitách podepsat smlouvu, která se rovnala přísaze věrnosti režimu. Odmítl, byl propuštěn, v současné době dočasně žije a pracuje v západní Evropě.

Jaký je to pocit, být dnes Srbem?

Nikdy jsem se nedefinoval národností a trvám na tom, že by se lidé měli posuzovat na individuálním základě. Pokud jde o pocity, cítím především smutek nad zemí, kde jsem strávil svůj dospělý život a která dopustila, aby to dospělo tam, kam to dospělo. A taky bolest nad jejím utrpením. Lítost, že vše, pro co jsem pracoval, je zničeno. Frustraci, že poslouchám tolik unavujících a hloupých klišé. Smutek, že mnohá obsahují trochu pravdy.

Špatná politika

Kde podle vás udělal Západ základní chybu?

Na počátku hrubě podcenil velikost a komplexnost problému způsobeného rozpadem Jugoslávie a později, v dílčích krizích regionu, se choval nekonzistentně. Věřím, že mnoho lidí teď lituje předpokladu, k němuž došli v roce 1991, totiž že jeden druh nacionalismu by mohl být lepší než jiný. Jakmile to přijali, katastrofa byla téměř nevyhnutelná. Dnes Západ de facto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].