Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Od politiky si moc neslibuji

Mgr. VÁCLAV KLAUS (30) je synem ekonomů Václava a Livie Klausových. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK, od roku 1993 učí na populární pražské soukromé škole - Prvním obnoveném reálném gymnáziu - matematiku, zeměpis, ekonomii a volitelný předmět šachy. Od loňského července je zde ředitelem. Jeho otec ho v několika rozhovorech označil za velký politický talent a za svého nejbližšího rádce. „Myslím, že přesně hodnotí naši politickou scénu. Působí jako docela dobrý katalyzátor mých názorů,“ prohlásil o něm například v roce 1992. V. Klaus je ženatý a má dvě děti.

Jaké to je, mít mimořádně úspěšného otce?

Celkově spíše obtížné. Slyšel jsem, že prý děti slavných rodičů často končí s různými psychickými obtížemi, a docela tomu věřím. Mně se podařilo tato úskalí poměrně zvládnout. V roce 1988, ještě když byl otec pouhým bankovním úředníkem, jsem si zvolil jiné povolání. Dnes mám svou rodinu a ve třiceti jsem ředitelem gymnázia, podle mne nejlepšího v republice, takže můžu být hrdý na něco svého.

Jaké je být synem špičkového politika?

Když jdeme v neděli na oběd do restaurace, tak to pro rodinu není příjemná situace. Lidé potutelně sledují, co máte na talíři, musíte mluvit polohlasem atd. Od té doby, co otec není premiérem, však tlak okolí znatelně polevil.

Kromě nevýhod to ale muselo mít i výhody.

Ano - znáte osobně spoustu zajímavých a také tzv. důležitých lidí. Kdybyste dělal třeba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].