Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Stát musí říci, co chce

JIŘÍ ŠEDIVÝ (45) absolvoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově (1975) a postgraduální kurz na Vojenské akademii v Brně (1978). V letech 1993–94 studoval na válečné škole americké armády v Pensylvánii. Od poloviny 70. let sloužil v nižších velitelských funkcích v tankovém vojsku. V letech 1994–95 vedl elitní 4. brigádu rychlého nasazení. V roce 1996 šéfoval našemu kontingentu IFOR a byl povýšen na generálmajora, loni v srpnu se stal velitelem pozemního vojska. Jiří Šedivý je ženatý, má dvě dcery.

Když se v lednu v Přáslavicích na Olomoucku zastřelil voják, odvolal jste dva tamní důstojníky. Jaké varování jste tím chtěl dát podřízeným? Stane se tak každému, v jehož jednotce někdo spáchá sebevraždu?

Ale já jsem je neodvolal kvůli zastřelenému vojákovi ve stráži. Jde o to, že od začátku šetření bylo zjevné, že velitel roty i jeho zástupce ponižovali lidskou důstojnost vojáků, nadávali jim a cílem jejich takzvaného výcviku bylo zlomit odpor roty. To bylo zupáctví, jaké se možná tolerovalo před dvaceti let. Ne dnes. Přitom to jsou mladí důstojníci, kteří armádu před rokem 1989 neznali - jenže ochotně převzali její staré metody.

Co je s nimi teď?

Přeložil jsem je a nevelí žádným podřízeným vojákům.

Armáda se jich původně zastávala.

Já jsem s těmi důstojníky i vojáky mluvil. A ukázala se zvláštní věc. Vojáci připustili, že se jim po práci na odstraňování záplavových škod…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].