Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Na Bagdád!

Během náletů na Bagdád v roce 1991 hořely v Bílém domě svíčky na znamení naděje, že Saddám Husajn bude ve válce zabit. Z Clintonova Bílého domu se proslýchá totéž. Pokud Spojené státy zaútočí, svíčky budou hořet znovu.

Jaký je vlastně cíl

Saddám Husajn je americkým vojenským expertům znám nejen jako úspěšný hráč ve hře na schovávanou, ale i jako vášnivý divák amerických zpravodajských kanálů. Před několika týdny se jistě díval na Clintonovu Zprávu o stavu unie, kde si po více než hodině mohl vyslechnout větu adresovanou přímo jemu: „Nemůžete vzdorovat vůli světa!“ V té chvíli se zdálo, že nálety jsou na řadě za několik hodin. Jenže bomby zatím nedopadly a otázkou zůstává, co by nastalo po nich. Prezident Clinton na tyto otázky dosud uspokojivě neodpověděl.

Podle průzkumu veřejného mínění společností CNN, USA Today a Gallup Poll z minulého týdne podpora vojenského zásahu klesla z 50 na 41 %. Navíc jen 38 % Američanů souhlasí se zásahem i v případě, že by způsobil rozsáhlé škody na zdraví a životech amerických vojáků. S takovou mírou podpory veřejnosti musí Clinton Američanům lépe vysvětlit, čeho mají nálety vlastně dosáhnout. Dvě třetiny občanů se domnívají, že cílem útoku by mělo být zbavení Saddáma moci, zatímco prezident veřejně trvá na tom, že cílem útoku je snížení schopnosti a možnosti Iráku dále vyvíjet zbraně hromadného ničení a ohrožovat světový řád.

Clinton se několikrát vyjádřil, že zbavení Saddáma Husajna moci je velmi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].