Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Černý bitva v Beskydech

Horníci se radují, ochránci přírody bijí na poplach. Ministerstvo průmyslu dokončilo návrh státní energetické politiky, z něhož vyplývá, že počátkem příštího tisíciletí budeme potřebovat 12 milionů tun černého uhlí ročně. Současné doly ale takovou potřebu nepokryjí. Vezme-li tedy vláda ministerskou koncepci vážně, budou před námi jen dvě možnosti: buď uhlí dovážet, anebo otevřít nové doly v Beskydech. A to by znamenalo dostavět a otevřít Důl Frenštát. Beskydští občané však o nové šachtě nechtějí ani slyšet. „Nedovedu si představit, že by byla těžba zahájena přes jednotný odpor místních obyvatel,“ řekl k tomu opatrný ministr Karel Kühnl poté, co obě strany vyzval ke snaze nalézt kompromisní a „oboustranně prospěšné“ řešení.

Připravte se

Generální ředitel OKD Ivan Dzida začal o stavbě nového dolu v Beskydech mluvit už loni v lednu. Tehdy se sešel se starosty Trojanovic, Frenštátu a Rožnova a oznámil dvě věci: že pod jejich městy leží obrovské ložisko černého uhlí (350 milionů tun) a že OKD jsou rozhodnuty toto bohatství ze země vytěžit. Zároveň Dzida předal starostům podnikatelský záměr a studii hodnotící vliv zamýšlené těžby na přírodu a životní prostředí kolem vytipovaných obcí.

Studie je k záměru OKD vstřícná, přesto se ani nesnaží zakrýt, že podryté území se změní doslova k nepoznání. Krajina nad vytěženými slojemi se propadne přibližně o pět metrů. Na některých místech se půda sesype, jinde naopak zdvihne. Autoři studie z Báňských…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].