Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bez pověr a iluzí

Na hlasitém odporu českých sociálních demokratů proti účasti občana SRN Franze Neubauera v nevládním česko-německém Diskusním fóru nejsou vůbec důležité jejich argumenty. Ty byly totiž tak chabé, vykonstruované a směšné, že je bylo možné vyslovit jen v monologu a nejlépe z řečnického pultu. Snad i oni sami si to uvědomují, a proto je příznačné, že se do žádné další polemiky nepouštějí a že věc pokládají svým protestem nejspíš za vyřízenou. Podstatná totiž vůbec není osoba Franze Neubauera, nýbrž vědomí, že podobnými populistickými gesty u nás většina politiků nemůže nic ztratit, že naopak významnou část voličstva podobné heroické projevy národní mužnosti uspokojují a slyší na ně.

V poslední epizodě s Neubauerem však nejde pouze o styl sociálnědemokratické politiky. Parlamentní kravál ukázal i to, jakým nestráveným soustem je pro českou veřejnost vlastní minulost. Přesněji řečeno - představa o vlastní minulosti.

Alergie a neurózy

Pro ty, jimž je gesto sociálních demokratů určeno, stačí použít pár termínů a několik jmen a již končí diskuse, neboť vše je do skonání světa jasné. Stačí, aby se někde objevily výrazy jako landsmanšaft, sudetští Němci, Franz Neubauer, vyhnání, a českému „levicovému“ voliči naskakují ty nejčernější asociace. Už jen samotný zvuk těchto slov je dostačující, aby se v něm ozval instinkt husity a obránce národních zájmů.

V obecném povědomí vznikl vinou izolace, tradičního i nového komunistického nacionalismu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].