Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Život na rýsovacím prkně

Kdo by chtěl hledat příčiny sedmi hubených investičních let, objevil by v oblasti výstavby problémy s úvěrováním investic, překážky byrokraticko-správní a nakonec i české specifikum - kult územního plánu. Čím je přístup na trh regulovanější byrokracií a tuhým plánováním, tím více se rozmáhá korupce. Ze socialismu zděděný systém umožnil držet trh na uzdě, vytvářet umělý nedostatek, a tím prostor pro spekulace a monopolní zisky. Investice klopýtají o socialistický stavební zákon č. 50 Sb. z roku 1976 a o byrokratický i plánovací aparát, který je jeho důsledkem. Bez osobních protekcí na vysoké správní úrovni nemá stavebník nijak nadějné vyhlídky. V uzavřeném a nekontrolovatelném systému je propojení základní podmínkou povolení.

Komunální politická sféra vydržela sedm let bez reformní koncepce. Stranou dotěrného dohledu médií a veřejnosti je místem pohodové souhry zájmů. Představa, že se v takovém prostředí rodí nové politické elity, není zrovna povzbuzující.

O odpovědnosti za věci obecní

Televizní pořad Zjizvená tvář země mapuje životní prostředí již léta. V prosinci v něm šlo opět o přestavby, dostavby a novostavby v historickém centru Prahy. Kontroverzní projekty jako čtyřicetimetrový věžák na Václavském náměstí nebo zvyšování zástavby v historické kotlině lze jen těžko obhajovat, a proto se jejich autorům před kamery nechtělo. Podle představitele pražských památkářů Pirkla by vše vyřešila diskuse s architekty a nahrazení dosavadního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].