Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nedýchám, tedy jsem

Neuběhl ani měsíc a po poslanci Stanislavu Pěničkovi (Unie svobody) si na rovnějšího mezi rovnými zahrál pro změnu senátor Jan Kavan (ČSSD). Dvaadvacátého ledna naboural v Praze při pokusu rozjet svůj ford hned tři auta za sebou a následné policejní šetření přeťal hned v počátcích odkazem na senátorskou imunitu. Tato bohorovnost se stínovému ministrovi zahraničí vyplatila. Nejenže s největší pravděpodobností unikne jakémukoli trestu, ale navíc ho může těšit, že zbytečně nevybočil z řady. Poslanci českého sněmu totiž minulý týden velkou většinou rozhodli, že podobné papalášské výsady zůstanou i do budoucna pevnou součástí našeho právního řádu.

Rychle do hajan

Noční karambol mezi zaparkovanými auty způsobil Kavan na pražské Malé Straně nedaleko Karlova mostu. Při couvání narazil do dvou vozů, a když se pak pokoušel o kus dál zaparkovat, odřel třetí. Občané mezitím na divokého řidiče přivolali policii. Kavan se hlídce legitimoval senátorským průkazem a odmítl dýchnout do balonku. Požití alkoholu před jízdou přitom nepopřel, ale prý to byly „jen asi čtyři deci a becherovka“, navíc údajně vypité hned na počátku večera.

Těsně po incidentu vysvětloval senátor své chování nervozitou plynoucí z politických obav: někdo prý jej v předchozích dnech vytrvale pronásledoval, třikrát mu vykradli auto a sebrali nějaké blíže neurčené „dokumenty“. Dnes už Kavan argumentuje civilněji: "Byl jsem v šoku a unavený, tři dny předtím jsem dlouho do noci pracoval na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].