Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Lhali jsme, ale...

Minulý pátek se měl stát mezníkem na dlouhé cestě za obnovenou důvěrou ve slovo politiků Občanské demokratické aliance. V deset hodin předstupuje před novináře předseda ODA Jiří Skalický, aby jim oznámil výsledky pátrání po tajemných mecenáších své strany. V deset dvacet už všichni vědí to, co stejně dávno věděli: že firma Trade Management Company z Panenských ostrovů, která se svými 5,7 miliony z let 1995–6 patří k vůbec největším dárcům strany, je jen fiktivní podnik bez jakýchkoli zaměstnanců. „Ve skutečnosti jsou to tři sponzoři: dva domácí a jeden zahraniční,“ přiznává Skalický. Jde prý o seriózní, renomované firmy, které ovšem v době předávání daru vyslovily kategorické přání zůstat v anonymitě. Strana jim to tehdy slíbila, a proto teď předseda Skalický musí navzdory všem pochybám a podezřením mlčet. Ve tři čtvrtě na jedenáct tak tisková konference končí nepříliš slavným výsledkem: ODA přiznala, že přes dva roky lhala veřejnosti, a řekla zároveň, že musí zatloukat dál.

Ničivý mecenáš

Sponzorské problémy se na Skalického stranu začaly sypat 30. ledna. Tehdy se v MF Dnes objevilo tvrzení opavského podnikatele Kamila Kolka, že jeho dvoumilionový dar do stranické kasy na něm v roce 1994 „vymohli“ vysocí představitelé strany.

O korespondenci mezi Kolkem a novým vedením ODA se něco proslýchalo už delší dobu. Před půlrokem například tehdejší předseda strany Michael Žantovský dával soukromě k lepšímu jako veselou historku, že mu Kolek v dubnu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].