Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Diskuse Czech made

Kdo v pátek sledoval televizní zprávy a vystoupení poslance Zaorálka (ČSSD), musel si myslet, že se ocitl v Severním Irsku či Izraeli. Máme jednat s teroristy? Máme s nimi jednat dříve, než složí zbraně? Taková otázka měla a má smysl v Belfastu. Máme jednat s teroristy dříve, než se zřeknou svého požadavku na likvidaci naší země? Taková otázka měla a má smysl v Jeruzalémě. Ale proč bychom my neměli diskutovat s Franzem Neubauerem? Odmítá snad složit zbraně? Vložil snad do sudetoněmecké charty požadavek likvidace „české entity v prostoru Böhmen und Mähren“?

Sociální demokraté spustili mohutnou ofenzivu proti účasti Franze Neubauera v Koordinační radě česko-německého Diskusního fóra: Neubauer byl od začátku proti česko-německé deklaraci, tak proč by se podílel na jejích výsledcích? Zemanova strana chce být papežštější než papež, ale přitom zapomíná, jak to v životě chodí. I Benjamin Netanjahu byl od počátku proti palestinské autonomii, když se však stal premiérem, podal ruku Arafátovi a jeho vláda převzala závazky dohod z Osla. Česká sociální demokracie ovšem nenechává nic náhodě. Podle svého oficiálního stanoviska „nebude moci nést odpovědnost za plnění česko-německé deklarace“.

Proč ale nediskutovat s Neubauerem? Uslyšíme nepříjemné věci, on od nás taky. Nepříjemné věci se prostě musí vyříkat, jen tak se z nepřítele může stát partner. Nebo taky nemusí, ale jinak než debatou to nezjistíme. Občas se hovoří o české neochotě k uvažování „něco za něco“, jinými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].