Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Trubkou do hlavy

Ředitel soukromého gymnázia v Rájci dostal tu zprávu dvacátého ledna před polednem, právě když ležel doma s chřipkou. Jeho zástupkyně mu roztřeseným hlasem po telefonu oznámila, že se v jejich poklidné maloměstské škole dějí strašné věci: sextán Tomáš Karl před několika minutami zmlátil tyčí mladou těhotnou němčinářku, celý ústav je vzhůru nohama a čeká se na policii a sanitku.

Nešlo to vydržet

Ředitel Stanislav Laštůvka sedl okamžitě do auta a v půl dvanácté byl ve škole. Čtyřiadvacetiletá učitelka Věra Leitbegová byla už tou dobou s otřesem mozku a několika tržnými ranami na cestě do brněnské úrazové nemocnice. Zatímco školník utíral z podlahy krev, učitelé začali pátrat, kam zmizel útočník. Po šestnáctiletém Tomáši Karlovi se však slehla zem. Šokovaní spolužáci si jen vzpomínali, že po činu vyběhl ze třídy a potom už ho nikdo neviděl. Odpověď se ale objevila ještě před polednem: Karl doběhl po venkovských cestách do nedaleké vesničky Žďár, z budky zavolal policii a ke všemu se přiznal. Podle pozdější výpovědi ho k útoku na slabou a bezbrannou učitelku dohnal špatný prospěch. Věra Leitbegová mu totiž těsně před pololetím oznámila, že propadne z obou předmětů, které ho učí, tedy jak z němčiny, tak z dějepisu.

Mezi mladou učitelkou a jejím žákem to zřejmě jiskřilo už dlouho: Tomáš Karl jí prý často odmlouval, odmítal odpovídat na její otázky, sabotoval výuku a zásadně se nezabýval žádnými domácími úkoly. "V poslední době jsem se bála potkat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].