Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Litr benzinu za stovku

Bedřich Moldan sice neuspěl v kandidatuře na post ministra životního prostředí v Tošovského vládě, ale na nedostatek velkých úkolů si nemůže stěžovat. Na jeden z nich dostal dokonce nedávno jedenáct milionů korun od OSN. Za tyto peníze by měl on a jeho kolegové z Centra pro otázky životního prostředí při Karlově univerzitě promyslet základní věc: jak v Česku zavést do praxe trend trvale udržitelného rozvoje. Jinak řečeno, jak postrčit jednu z nejzničenějších zemí světa, aby konečně pomocí dávno vyzkoušených metod začala chránit své životní prostředí. Kromě toho by měli Moldanovi lidé zaplatit z peněz OSN osvětovou kampaň vysvětlující zdejším občanům, že jejich dosavadní lhostejnost k „ekologickým otázkám“ je cestou do pekel.

Důležité jako NATO

Moldan a jeho čtyřčlenný tým sídlí v Praze nedaleko Masarykova nádraží ve čtyřech spojených kancelářích. Na první pohled to tu vypadá jako v centrále ekologických aktivistů z Greenpeace či Dětí Země, lidé z Centra jsou však vědci, přednášejí na univerzitě, píší ekologické učebnice a někdy i expertizy k ekologickým zákonům pro vládu a parlament.

Co se týče projektu OSN, Moldanova skupina zatím stihla sepsat seznam zhruba čtyřiceti témat (například trvale udržitelné hospodaření s vodou nebo koncepce trvale udržitelné dopravy) a nabídla je asi stovce zdejších expertů z univerzit, akademie a ekologických iniciativ k vypracování. Měly by tak vzniknout jakési návody, jak postupovat dál při ochraně prostředí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].