Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Malý zázrak

VÁCLAV KLAUS (57), do roku 1969 ekonom v SBČS a v Prognostickém ústavu AV ČR. V letech 1990–92 ministr financí federální vlády, v letech 1992–97 předseda vlády ČR. Od července letošního roku předseda Poslanecké sněmovny. Zakladatel a předseda Občanské demokratické strany. Profesor ekonomie na VŠE. Je ženatý, má dvě děti.

Pět let jste řídil českou vládu, jak vám teď sedí role předsedy sněmovny?

Ta role je v našem ústavním systému relativně omezená. Člověk má jistou váhu, ale možnost řídit sněmovnu je miniaturní a téměř zanedbatelná. Takže tato role znamená být vlivným politikem země. Nic víc, nic méně.

Chtěl byste být znovu premiérem?

Dovedu si představit, že bych se o to mohl ještě jednou pokusit. I když bych neřekl, že to je role vděčná, za kterou získáváte potlesk na otevřené scéně.

Co oceňujete na vládě Miloše Zemana?

Mám pocit, že zatím nevládne. Udělala sice několik dramatických gest typu personálních zemětřesení a podobně, ale jinak vidím velkou absenci aktivity vyplývající z toho, že ta vláda nebyla připravena vládnout. Předpovídaná legislativní ofenziva sociální demokracie se prostě vůbec nekoná. Parlament nemá, co by dělal.

Bylo podle vašeho názoru vůbec možné předložit oněch ohlašovaných 111 zákonů do konce roku?

Každý člověk ví, že zákon je práce, hrozná práce, která má řadu operací, řadu mezikroků, řadu projednávání, takže ten záměr pouze prokazoval totální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].