Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Temné zprávy

Již několik měsíců víme, že česká ekonomika se nachází v recesi, většina analytiků přesto předvídá v příštím roce mírný růst.

Již několik měsíců víme, že česká ekonomika se nachází v recesi, většina analytiků přesto předvídá v příštím roce mírný růst. Již dva roky, od doby balíčků, také víme, co je s tím třeba dělat: urychlit privatizaci, zlepšit průchodnost soudů apod. Co tedy vedlo místopředsedu vlády Rychetského k oznámení, že „v polovině příštího roku může dojít k úplnému rozpadu české ekonomiky“, a proč předseda vlády Klaus volá na základě „alarmujících o zpráv o ekonomice“ k summitu mezi ODS, vládou a ČNB? Politici ve vyspělých zemích zpravidla svůj vliv na ekonomiku přeceňují. Jejich projevy mají obvykle jediný význam: právě v těžkých dobách mohou lidem dodat naději a víru v obrat k lepšímu. Vliv českých politiků na ekonomiku je větší, protože nejsou dotaženy základní reformy, a vážnější dopad mohou mít i jejich výroky. Rychetský přitom neříká „zvládneme to“, ale šíří škarohlídské prognózy. To je nebezpečné. Občan si teď může říci: když to říká velectěný pan místopředseda vlády, tak je nejvyšší čas přestat utrácet a začít šetřit, nebo naopak shánět zásoby na horší časy. A nejlepší by vlastně bylo vybrat peníze z banky a nacpat je do slamníku. Ještě pár takových moudrých výroků a Rychetského předpověď se stane realitou.

Také Václav Klaus předstírá zděšení. Pokouší se předvést, že opoziční smlouva přece jen přináší stabilitu, když přijde krize. Hlavně ale chce podrobit ČNB a prezidenta Havla dalšímu ostrému nátlaku, aby do čela centrální banky nastoupili Klausovi a Zemanovi lidé. Jednou větou: občané by udělali lépe, kdyby Rychetského a Klause neposlouchali a řídili se vlastním rozumem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/1998 pod titulkem Temné zprávy