Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Úředníci přicházejí o tajemství

Po pěti letech váhání přišla jako blesk z čistého nebe nečekaná zpráva: senátor Michael Žantovský a poslanec Oldřich Kužílek (oba ODA) dokončili minulý týden návrh „zákona o svobodě informací“. A vláda by se měla jejich právním předpisem zabývat už v nejbližších dnech.

Máte smůlu

Už pět let má Česká republika zakotveno v ústavě, že každý občan má právo svobodně šířit a získávat informace. Stejně dlouhou dobu se ale ani vláda, ani poslanci nepokusili dát dohromady zákon, který by toto právo veřejnosti v praxi zajistil. České politické představitele neprobudila ani důrazná kritika Evropské unie z předloňského jara: v Čechách neexistuje veřejná kontrola práce vlády, státní správy a samosprávy, protože občan nemá možnost získávat o jejich činnosti informace. Přes tuto neblahou zvěst zůstalo právo občana na informace pro všechny zdejší politické strany natolik nicotnou záležitostí, že před posledními volbami nezařadila ani jedna z nich nápravu této věci do svého programu.

V civilizovaném světě se právo na informace odvozuje od faktu, že daňový poplatník by měl vědět, jak stát či obec nakládají s jeho penězi. Pokud například odjede deset poslanců na týdenní cestu do Asie, měl by mít každý občan právo vědět, kolik tato cesta - financovaná z jeho daní - stála a proč se uskutečnila. Když ministerstvo zemědělství rozdělí dotace ze státní kasy soukromým osobám, měly by být seznamy obdarovaných i s výší sumy všem volně k nahlédnutí. Tyto zcela logické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].