Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Co si neuděláme, nemáme

Snad jen nedávná havárie vrtulníku přitáhla domácí pozornost k Bosně a českým vojákům mezinárodních jednotek SFOR. Co vlastně tito vojáci dělají, když v samotné Bosně už přes dva roky vládne klid? A jak fungují pod společným velením NATO? S trochu cynickou nadsázkou by se totiž dalo říci, že kdyby Bosna nebyla, museli bychom ji vymyslet. Nikde jinde v Evropě nenajdeme podmínky, které prověří různé armády při hašení konfliktu současné éry, kdy nejde o světovou jadernou válku, ale o vleklé boje na bázi etnických či náboženských sporů.

Pod britským velením

Český prapor působí pod britským velením. U každé ze čtyř rot je také několik Britů, většinou dělostřeleckých pozorovatelů, kteří mají koordinovat případnou britskou dělostřeleckou podporu našemu praporu. Toto soužití přináší užitek už kvůli zdokonalení v angličtině. Její znalost je zde mnohem lepší než v armádním průměru.

Britové jsou většinou vynikající vojáci se smyslem pro humor. Často se s našimi přátelsky hádají, zda je lepší transportér Warrior, nebo naše bojové vozidlo pěchoty (BVP). Nakonec sami uznávají, že lehké BVP (16 tun) se do bosenských podmínek hodí lépe než těžký Warrior (35 tun). Nicméně transportéry Warrior mají gumové pásy, aby neničily silnice. Čechům je to jedno, a tak klidně jezdí s pásy ocelovými. Pravda, bosenské silnice se už moc zničit nedají. Celkově vzato, naše výzbroj snese srovnání se západní. Vojáci, kteří absolvovali několik mezinárodních cvičení, tvrdí, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].