Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Většinový systém je nebezpečný

PhDr. VLADIMÍR ŠPIDLA (47) pochází z Prahy, kde vystudoval filozofickou fakultu. Prošel řadu povolání, po listopadu 1989 zakládal v Českých Budějovicích místní Občanské fórum a sociální demokracii. Od roku 1991 je členem předsednictva ČSSD, od loňského roku prvním místopředsedou strany: předseda Zeman ho označil za člověka, který může být okamžitě jeho nástupcem. V letech 1990–1996 pracoval jako ředitel pracovního úřadu v Jindřichově Hradci, poté byl předsedou sociálně-zdravotního výboru Poslanecké sněmovny, dnes je ministrem práce a sociálních věcí a zároveň prvním místopředsedou menšinové vlády ČSSD.

ČSSD dopadla ve volbách špatně. Neměla by vláda uvažovat o demisi?

Ne. Špatně dopadly senátní volby obecně. Senát se dostal do pozice, kdy není přijímán jako součást ústavního systému. Parlamentní demokracie je přece založena na tom, že se projevuje vůle občana. V Holandsku senát neprojednává politický obsah zákonů, ale jen jejich shodu s ústavou. Němci a Američani mají druhé komory pro ochranu menšin a aby se vyrovnaly různé regionální rozdíly - to je princip federace. Nikde senát nevytváří druhou politickou vůli. To je problém, který lidé podvědomě tuší. Proto nepřišli k volbám. Chtěli, aby byl tak slabý, až by zanikl.

Vláda se podle vás výsledkem voleb nemusí zabývat?

Naopak. Problém Senátu i politických změn je zcela zásadní, měli bychom vědět, co se ve společnosti děje. Ale pokud chcete odpověď z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].