Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jako kdyby se konaly ve vzduchoprázdnu

JAN HARTL (47) vystudoval na pražské filozofické fakultě sociologii a filmovou vědu. Po absolutoriu v roce 1975 nastoupil do Ústavu pro filozofii a sociologii Akademie věd. Tam pracoval až do roku 1990, kdy s přáteli založil soukromou sociologickou firmu STEM (Středisko empirických výzkumů). Dnes patří STEM ve svém oboru ke třem nejčastěji citovaným agenturám u nás, při volbách do sněmovny v letech 1996 a 1998 byly její prognózy nejbližší konečné realitě. V současné době STEM (ve spolupráci s firmou SC&C a na zakázku ČT, Českého rozhlasu a Lidových novin) provádí podrobné předvolební průzkumy v devíti z dvaceti sedmi regionů, kde se budou konat senátní volby.

Mohou výzkumy veřejného mínění předpovídat výsledky voleb?

Nikdy nemůžeme stoprocentně jasně říci, jak volby dopadnou. Zmapovat názory lidí, jejich postojové ladění, celou atmosféru ve společnosti, to umíme podle mne docela dobře. Něco jiného je předvídat předvolební chování lidí. Na jedné straně se v něm skutečně projevují sympatie k jednotlivým politickým subjektům, na druhé straně člověk nevolí jenom srdcem a mnohdy svůj hlas používá účelově.

Jak?

Třeba se rozhodne, že bude volit stranu, která mu není osobně nejbližší, ale která by se bez jeho podpory nedostala do parlamentu. My víme, že takticky hlasuje přinejmenším čtvrtina našich obyvatel.Důležité také je, jak hluboko jsou názory zakotveny. Politickým stranám se nepodařilo získat pevný tábor…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].