Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nemám žádný jasný program

MILAN KNÍŽÁK se narodil roku 1940 v Plzni. Studoval na AVU, školu nedokončil (živil se manuálně) a od poloviny 60. let představoval výraznou osobnost českého neoficiálního umění. Ovlivněn teoretickým vlivem Jindřicha Chalupeckého a činností skupiny Fluxus, stál v čele happeningové skupiny Aktuál, která umění pojímala jako „hravě vážnou činnost“, jež má za cíl dosažení „fascinujícího rituálu všedního dne“. Jeho tvorba zahrnuje široké spektrum oborů od malby přes sochařství, design, šperkařství až po poezii a hudební produkce.Během 70. let se několikrát dostal do konfliktu se státní mocí (především pro trestný čin „výtržnictví“). Před listopadem 1989 absolvoval řadu zahraničních studijních stáží, pobytů a výstav. V letech 1990–96 byl rektorem pražské AVU, jejíž koncepci i pedagogický sbor podstatně ovlivnil. V čase loňské vládní krize razantně vystupoval na podporu Václava Klause. V letošních senátních volbách kandiduje na listině ODS.

Byl jste minulou sobotu na kongresu ODS v Poděbradech. Zpíval jste s ostatními píseň „Dej mi pac“?

Nezpíval. Nezůstal jsem až do konce. Lucii Bílou mám docela rád, ale ta písnička a sborový politický zpěv se mi nelíbí. Můj proslov tam se asi nehodil k volební kampani.

Co v něm bylo?

Hovořil jsem o tom, že si nedovedu představit demokratickou politickou stranu, zvlášť ne pravicovou, která by vydávala nějaké rozkazy nebo nařízení z centra, a nevědělo by se, kdo je vlastně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].