Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zasáhnout Miloševiče, ne celou zemi

ZORAN DJINDJIČ (46) studoval na bělehradské filozofické fakultě. Už jako student se v 70. letech účastnil opozičního hnutí a byl za to odsouzen. Po návratu z vězení studoval postgraduálně v Německu a Švýcarsku a získal tu doktorát filozofie. V roce 1979 se vrátil domů, o jedenáct let později se stal jedním ze zakladatelů Demokratické strany, první opoziční strany na území bývalé Jugoslávie. Od roku 1994 je jejím předsedou. Rozhovor probíhal začátkem října v Berlíně.

Světové společenství v těchto dnech připravuje vojenský zásah v Kosovu. Souhlasíte s intervencí? Může pomoci nastolit demokracii v Srbsku?

Ještě zdaleka nebyly vyčerpány všechny prostředky nátlaku. Vojenská intervence je jen hrací prostor pro politiku. Co bude potom? Zlepší se něco? Já myslím, že ne. Intervence jen posílí radikály. Každý vojenský zásah znamená porážku demokratických sil. Extremisté řeknou: vidíte, měli jsme pravdu, svět je proti nám, musíme se izolovat a vydržet.

Jaká opatření tedy doporučujete?

Zesílit tlak na Miloševiče. Pohrozit mu Haagem, prohlásit ho za válečného zločince. Diplomaticky ho izolovat. Zablokovat mu zahraniční konta. Zatýkat jeho lidi, když cestují do ciziny. Je mnoho konkrétních nátlakových prostředků, které nezasáhnou celou zemi, ale jeho. Jaká opatření tedy doporučujete?

Kdybyste byl teď na Miloševičově místě, jak byste řešil současnou krizi v Kosovu?

Řešení má několik dimenzí. Obětí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].