Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vzhůru na Bagdád

Podle přísně důvěrného interního dokumentu akciové společnosti Chemapol navštívil loni sedmého listopadu ředitele strategie této věhlasné firmy Milana Černého bulharský občan Ivan Licharski. Pracuje prý pro jistou tamní společnost zabývající se obchodem se zbraněmi, která má zájem o dodávky dvou souprav světoznámého radaru Tamara. Licharski přitom otevřeně sdělil, že konečným odběratelem by nebylo Bulharsko, ale nejmenovaná „třetí země“.

Zdaleka nejen tento dokument potvrzuje podezření publikované týden po Bulharově návštěvě v listu Washington Times: kdosi z České republiky se pokouší přes Bulharsko a Turecko vyvézt tamary do Iráku. Kontakty s Omnipolem, dceřinou společností Chemapolu, potvrzuje poradce tureckého ministra obrany Ismeta Sezgina.

Licharski říká ano

Náměstek Černý nedávno z Chemapolu odešel a k věci se odmítá vyjadřovat. Licharski však na schůzce v kavárně Slavia redaktorům Respektu věrohodnost dokumentu potvrdil. S Černým prý o obchodu jednal, šlo prý ale o „pouhou sondáž“ možné budoucí spolupráce. Licharski rovněž připustil, že Bulharsko by na zaplacení tamar nemělo a prodalo by je dál. Kam, to odmítl prozradit. Do Iráku? „No comment.“ Pak se rozčílil, že není u výslechu tajné služby, a odešel.

Tím příběh zdaleka nekončí. Jistý vysoce postavený muž z Chemapolu se domnívá, že nečekaný prodej pardubické firmy HTT, vyrábějící radar Tamara, boskovickému podnikateli Miroslavu Orlovi je součástí obchodní strategie firmy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].