Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

To, co dělám, se dělá všude na světě

KUMAR VISHWANATHAN (33) se narodil v jihoindickém státě Kérala v rodině inženýra z generace „silně ovlivněné evropským osvícenstvím“. Je hinduista, pochází z vyšší kasty zvané Nájer (na úrovni kasty válečníků). Studoval prestižní střední školu ve státě Rádžasthán (odtud údajně pocházejí Romové), poté - ze vzdoru k rodinné tradici a protože ho vždy „přitahovaly tajemné slovanské země“ - vystudoval fyziku v Moskvě. Seznámil se tu se svou budoucí ženou, Češkou. Od roku 1991 spolu žijí v Olomouci, kde učil na gymnáziu angličtinu. Vloni na podzim se přestěhoval do Ostravy a v provizorních „unimobuňkách“ bydlí mezi Romy postiženými záplavami. Brzy si získal věhlas u nás dosud výjimečným způsobem sociální práce: mezi Romy tráví téměř všechen čas, pomáhá jim při jednání s úřady, shánět práci, hraje si s jejich dětmi.

Kdy vás napadlo věnovat se českým Romům?

Když opadla ta krásná sounáležitost se zaplavenou Moravou a začalo se strašit Romy. Strašně mě zamrzelo, že je možné podléhat takové hysterii.

Co tím konkrétně myslíte?

Objevila se například zpráva, že Romové devastovali školu, kde byli ubytováni. Nejdřív jsem tomu uvěřil, ale pak jsem zjistil, co se opravdu stalo: romské děti si ve škole, kam je evakuovali, vzaly nějaké hračky. Ty děti přišly o všechno. Učitelé jim mohli říci: Vezměte si ty hračky, večer je vrátíte. Nebo jejich matkám: Až budou děti spát, ty hračky vraťte. Mohli taky hračky schovat a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].