Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

O stavitelích pyramid

Tisíce lidí v Čechách a na Moravě se od poloviny loňského roku staly vědomými či nevědomými oběťmi pyramidové hry Skyline. Vklady českých obyvatel devastují i jiné podobné hry, ale právě o pozadí této se podařilo získat řadu pozoruhodných informací. Pyramidová hra Skyline se v České republice objevila někdy v polovině loňského roku. Už předtím stovky lidí z okolí česko-polské hranice jezdily za hrou do Polska. Do východních Čech, na Šumpersko a Karvinsko se hra přesunula těsně po katastrofálních povodních. Její organizátory pravděpodobně přilákaly peníze, které postižení získali od státu za zničené domovy.

Formy, jakými se finanční letadla svým „klientům“ dnes prezentují, jsou stále rafinovanější, přestože jejich podstata zůstává stejná. Hra se zpravidla otevírá velkolepou pětihodinovou šou se zpěvem „hymny“ opěvující Skyline, nacvičenými potlesky a vyprávěním většinou smyšlených osobních příběhů o neuvěřitelném zbohatnutí. Smyslem je přitom jediné - přimět nováčky k tomu, aby do Skyline vložili 1400 dolarů a své peníze odeslali na adresu P. O. Boxu ve Švýcarsku. Teprve poté, co se jim podaří přesvědčit další tři lidi, aby obětovali stejnou částku, dostanou své peníze zpět. Každý, koho svedou navíc, se pak stane jedním ze stupínků k vysněnému bohatství.

Návnada pro důvěřivce

I když značná část účastníků hry přišla o své úspory, sjíždějí se stále ještě stovky hráčů z celé republiky do východočeských Králíků, Horní Suché u Havířova, Vyškova,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].