Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

„Zázrak na Mekongu”

V neděli 26. 7. proběhly v Kambodži parlamentní volby. Podle předběžných výsledků se zdá, že v nich zvítězí Kambodžská lidová strana (CPP) dosavadního „druhého premiéra“ Hun Sena. Ne že by na tom zase tolik záleželo - předchozí volby v roce 1993 Hun Sen prohrál, ale k moci se nakonec prodral stejně.

Namazaným navrch

Podstatný rozdíl nicméně spočívá v tom, že tentokrát se k moci zřejmě dostane způsobem, který mu zajistí alespoň zdání legitimity a s ním i mezinárodní uznání. Však také bezprostředně po vyhlášení prvních výsledků nasadil Hun Sen, někdejší polní velitel jednotek Rudých Khmerů a později invazní vietnamské armády, demokratický tón a prohlásil: „Rád bych vyzval všechny politické strany, aby ctily vůli našich voličů. Prohrát nebo vyhrát ve volbách je v demokracii normální. Nikdo nemůže pořád jenom vyhrávat.“

Hun Sen sám toto své tvrzení názorně vyvrací. Ve svých 47 letech totiž už od jinošských let neustále jen vítězí. Občas přitom musí měnit strany, ale nakonec se vždycky ocitne na té správné, namazaným navrch. Začal jako aktivista Rudých Khmerů, podle vlastního podání v 15 letech. Reagoval tak prý na výzvu prince Norodoma Sihanuka k odporu proti proamerickému režimu generála Lon Nola, který Sihanuka svrhl v armádním puči roku 1970. Brzy to u Rudých Khmerů dotáhl na velitele divize a zúčastnil se i závěrečného tažení na Phnompenh. Dva dny před dobytím metropole ztratil v boji s jejími obránci oko.

Vzhledem k příslovečnému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].