Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pryč s trojským koněm

Proslulý bonmotiér, nyní zároveň premiér, snad poprvé pořádně narazil. Nadsázky, na které si Češi už zvykli, prostě nejsou ve vztazích mezi dvěma státy běžné. A Jan Kavan si jistě nemyslel, že na své první zahraniční cestě to schytá za svého šéfa.

Minulou neděli Miloš Zeman v televizi přirovnal Sudetoněmecké krajanské sdružení k českým republikánům a komunistům. Oproti srovnání Václava Klause s Hitlerem či výroku o stranických legitimacích vázaných v kůži členů ODS je to slabý odvar, ale sluch diplomatů je i na tyto nuance citlivý. Ještě citlivější je pak sluch politiků ve volební kampani. Nikdo soudný se tedy nemohl divit, že Jan Kavan musel o čtyři dny později v Berlíně leccos vyslechnout a vysvětlovat. Společenství Franze Neubauera je totiž zájmovým - lobbistickým - sdružením, které má svůj politický střed, levici, pravici i extrémy. Už proto není důvod k rozčilení nad účastí jeho zástupců v Koordinační radě česko-německého Diskusního fóra. Jiná věc by byla, kdyby tam Německo chtělo delegovat představitele svých republikánů nebo strany DVU, ale o tom nebyla řeč.

Kauza „Zeman-landsmanšaft“ se mediálně zaskvěla, ale bohužel přehlušila závažnější aspekty české zahraniční politiky pod vládou sociální demokracie. Přitom stačí zalistovat novinami s rozhovory, které po svém jmenování hojně udílel ministr Kavan.

Amerika pro nás, ale ne v nás

V interview pro list MF Dnes z 23. července pronesl Jan Kavan klíčovou větu: "Byl bych nerad, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].