Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Co dlužíme svým Romům

Víte, proč bere Kanada naše cikány? Protože z nich dělá hokejové puky. Vtipů na téma romský exodus z Česka lze v tuzemských hospodách zaslechnout více, všechny ale mají jeden společný rys: „cikán“ je v nich představován jako vcelku bezcenný odpad, jehož vývoz do ciziny jen ulehčí život tzv. slušným lidem. Českému rasismu jako by svitla nová naděje: abychom se Romů zbavili, není třeba je přímo hubit. O to jsme se koneckonců už jednou pokusili a moc to nepomohlo. Proto je lepší vytvořit zde Romům takové podmínky, aby raději odešli sami. Žádná škoda.

Místo Johna Marian

Začněme exotickým příběhem. Mladá, půvabná dívka se vrací domů z prázdninového výletu na Havaj se dvěma zprávami: za prvé se bláznivě zamilovala a za druhé si chce svého miláčka okamžitě vzít. Rodiče jsou poněkud překvapeni, nicméně nečekané štěstí dceři přejí. Šok přijde až v okamžiku, kdy budoucí zeť přijde na návštěvu. Přestože je totiž John Wayne Prentis uznávaný lékař s vybraným vystupováním, má jeden nepřehlédnutelný rys: je to černoch. Dívčin otec (šéfredaktor významného listu) i matka (majitelka renomované galerie) se vždy považovali za liberály a svou dceru odmala učili posuzovat lidi jen podle toho, jací jsou, nikoli podle barvy kůže. Přesto je tváří v tvář smíšenému svazku jejich potomka zpočátku ovládnou dva pocity: zděšení a odpor.

Popsaný příběh se odehrál v roce 1967 v San Francisku, byť jen v představách hollywoodských scenáristů. Film "Hádej, kdo přijde na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].