Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zeman se ani příště nemusí dostat do vlády

MIROSLAV NOVÁK (45) studoval sociologii na FF UK. V roce 1977 emigroval do Švýcarska, kde vystudoval politickou sociologii na Univerzitě v Lausanne, poté pracoval jako asistent na katedře sociologie Ženevské univerzity. Jeho specializací je komparativní politická sociologie, zejména přechod k demokracii v zemích střední a východní Evropy, politické strany a stranické systémy. Jeho hlavní odbornou prací je francouzsky psaná kniha Od pražského jara k moskevskému jaru (1990). V loňském roce vydal v češtině knihu Systémy politických stran. Od roku 1990 přednáší na Fakultě sociálních věd UK a na univerzitě ve Fribourgu (Švýcarsko).

Někteří politologové se nechali po volbách slyšet, že po neúspěchu republikánů už není na pořadu dne otázka úpravy volebního systému.

S tím vůbec nesouhlasím, přestože výsledky voleb jsou mimořádně příznivé. Jak vidíte, i tak je obtížné sestavovat vládu, a není vůbec jisté, zda bude stabilní. Nějaké další předčasné volby nejsou vůbec vyloučené. Počítat s tím, že příští volby dopadnou stejně příznivě, je neodpovědné a nereálné.

Z čeho vycházíte?

V České republice má poměrný volební systém silnou tendenci svou poměrnost zvyšovat, což může tuto zemi přivést až k nehybnosti systému. Uvedu příklady z posledních trojích parlamentních voleb. V roce 1992 ve volbách do České národní rady získala bývalá koalice dohromady 42 procent voličských hlasů, a to dalo 52,5 procenta poslaneckých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].