Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Severní vítr v hitparádách

S nabídkou světové lokální hudby je to u nás pořád bledé: kdo chce systematičtěji poznávat hudební současnost Portugalska, Alžíru nebo třeba jen sousedního Polska, je odkázaný na náhodné položky v katalozích velkých firem; ti progresivnější pak ignorují hranice a nakupují přes internet.

Ve stavu, který jen posiluje pařeniště spokojené domácí izolace, dostala ale jedna země doložku zvláštních výhod. Je to náhoda, nicméně díky za ni: poté, co se stala společnost Finnlandia součástí světového katalogu firmy Warner Music, jsou její tituly k dispozici všem, kteří mají v krámě od téže společnosti Madonnu.Že to většinu prodejců moc nevzrušuje, je jiná věc: ale potenciálně (a v takovém pražském Bontonlandu i fyzicky) je u nás přístup k široké škále soudobé hudby finských i estonských autorů - a také k průsečíku tradice a současnosti ve Finsku, zdejší moderní etnické hudbě.

Akustický nářez

Snad všechny tituly z etnické edice Finnlandia Innovator Series jsou silné. V reedici tu vyšel akustický debut nejslavnější finské kapely Värttinnä, která už dnes natáčí etnoacid pro amerického vydavatele; album se skupinou Sirmakka tu zároveň vydala i zpěvačka Sari Kaasinen, která od „americké“ Värttinny utekla zpátky k tradici. Jako nástroj se širokým potenciálem se představuje finská malá harfa kantele: Arja Kastinen na ni hraje po vzoru dávných improvizátorů, Martti Pokela ji zasazuje do dnešního kontextu.Rocková stylistika se mezi tituly Innovatoru nejrázněji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].