Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Bude-li čas, dá se s tím pohnout

RNDr. MARTIN BURSÍK se narodil roku 1959 v Praze. Vystudoval obor ochrana životního prostředí na Karlově univerzitě, za normalizace pracoval sedm let jako hydrolog. V letech 1990–92 byl poslancem ČNR za Občanské fórum, po ustavení Svobodných demokratů se stal jejich místopředsedou. Před volbami 1996 odstoupil z funkce i z kandidátky na protest proti koalici Svobodných demokratů se Stranou podnikatelů, jejíž šéf odmítl do svého hotelu pouštět Romy. Jako zastupitel pražského magistrátu patřil k největším oponentům primátora Koukala, odhalil podvody ředitele městské policie a donutil ho k rezignaci. V únoru 1998 se stal ministrem životního prostředí v Tošovského vládě. Od dubna spolupracuje s KDU-ČSL. Je aktivní horolezec, slezl asijské a jihoamerické velehory. Je ženatý, má dvě děti.

Až dosud nám ekologičtí ministři říkali, že naše životní prostředí není nic extra, ale rychle se lepší. Vy takové nadšení nesdílíte. Vaši předchůdci tedy lhali?

Vyhýbám se tomu, abych přímo kritizoval své předchůdce. Ne že by neříkali pravdu. Používali však jen takové argumenty, které jaksi hrály do noty: negativní trendy se nezvýrazňovaly, zprávy popisovaly jednotlivé složky životního prostředí, například jak se snížil obsah oxidů síry v ovzduší. Zpráva z naší dílny bude výrazně podrobnější. Chceme popsat stav krajiny a přírody, dát jej do souvislosti s výchozím stavem a navrhnout řešení.

Proč se životní prostředí vydávalo za lepší,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].