Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Tlakům jsme nepodlehli

MUDr. mgr. IVAN LANGER (* 1. 1. 1967) vystudoval medicínu v Olomouci a letos ukončil studium na pražské právnické fakultě. Během studií dělal tajemníka ministru spravedlnosti Jiřímu Novákovi. V roce 1996 byl zvolen do sněmovny za severní Moravu (letos zde povede kandidátku), stal se členem bezpečnostního výboru a komise pro kontrolu BIS. Největší pozornost na sebe přitáhl během jednání o tzv. protidrogových zákonech, kdy vystupoval jako mluvčí „liberálů“. Letos v dubnu byl zvolen místopředsedou ODS, v kandidátské řeči se označil za „mladé, divoké víno“. V tisku je označován za korunního prince ODS. Stranický mluvčí uvedl jako největší Langrovu nevýhodu, že dosud neprožil žádný neúspěch, „co si zamanul, to se mu povedlo“.

Po Mackovi a Zemanovi už jste třetí politik, který ohlásil, že chce někomu dávat do zubů. Co je to za novou módu?

U mě to byl výraz bezmoci, neštěstí, děsu. Když o sobě na schůzi sněmovny od republikánského poslance slyšíte tvrzení údajného příslušníka Státní bezpečnosti, že jste měl přijmout nějaký úplatek, tak vám nezbývá než takto emotivně vykřiknout, protože ratio už nefunguje.

Donedávna politici používali frázi „podám žalobu“, dneska si slibují pěstí do zubů. Myslíte snad, že lidé chtějí vidět místo planých řečí chlapský čin, nebo je to spíš doklad úpadku veřejné diskuse?

Když o mně podobné obvinění napsalo Právo, tak jsem je zažaloval o milion korun. Tohle už bylo tak absurdní, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].