Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je třeba začít znovu a lépe

DANIEL KROUPA se narodil v roce 1949 v Plzni. V roce 1968 nastoupil na Filozofickou fakultu UK, studium přerušil z politických důvodů a dokončil je až v 90. letech. V 70. letech navštěvoval bytové semináře Jana Patočky, později je sám vedl (nejraději přednášel Platona a Husserla) a pracoval v dělnických profesích (topič, čistič oken, údržbář v nemocnici). V roce 1977 podepsal Chartu. Po listopadu založil s přáteli ODA, jejímž byl později s přestávkami místopředsedou, po skandálu se stranickými financemi letos v únoru se stal předsedou. V roce 1990 byl zvolen do Federálního shromáždění, kde na podzim téhož roku zakládal Meziparlamentní klub demokratické pravice, jehož členy byla většina pozdějších tvůrců ODS. Před dvěma lety se stal poslancem českého parlamentu.

Před týdnem rozhodl váš ústřední sněm, že ODA, která ztratila oblibu voličů, nebude kandidovat v nastávajících volbách. Znamená to, že vaše strana končí?

ODA se po událostech z počátku roku soustřeďuje především na komunální volby. Straně zůstala velká část členů, kteří vidí své optimální možnosti v obcích. I po volbách však zůstane stranou parlamentní, protože bude mít své zástupce v Senátu do roku 2002.

Když nebudete kandidovat, předem se zříkáte šance na státní dotace. Neznamená to pro stranu, která má přece padesátimilionový dluh, definitivní bankrot?

Jedním z důvodů, proč se domnívám, že bychom měli pokračovat, je, že budoucí politický…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].