Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Naval prachy a zmiz

Když zlínský podnikatel Břetislav Michlovský otevřel loni po návratu z dovolené pravidelný výpis firemního účtu, ztratil na chvíli dech: jeho konto u zlínské pobočky Československé obchodní banky (ČSOB) se totiž nepochopitelně ztenčilo o rovných dvaašedesát milionů korun. Okamžitě zvedl telefon a zavolal do banky. A správcové jeho peněz mu sdělili další infarktovou novinu: Co se divíte, vždyť jste si přece ty peníze vybral z účtu před čtyřmi dny sám.

Dejte mi to do tašky

Břetislav Michlovský okamžitě sedl do auta a jel do banky. Tam se mu potvrdila nejčernější obava: zatímco si s manželkou užíval řeckého slunce, stal se jeho peněžní ústav obětí neuvěřitelného podvodu. Ve středu 24. září totiž do zlínské ČSOB zavolal neznámý mužský hlas, představil se jako Michlovský a ohlásil, že ve čtvrtek přijde k přepážce jistý Miloslav Holčapek. Bude prý vybaven plnou mocí, na jejímž základě si z podnikatelova účtu převede na své vlastní konto u brněnské pobočky ČSOB dvaašedesát milionů.

Podezřelejší telefonát si snad ani nelze představit. Břetislav Michlovský měl tou dobou účet u ČSOB zhruba tři roky a po celou dobu vyřizoval transakce výhradně on sám nebo jeho manželka. Obchody se pohybovaly v řádu statisíců, milionové převody byly výjimečné a částku přesahující 10 milionů poukázal Michlovský, majitel prosperující firmy spolupracující s českým Telecomem na výstavbě telekomunikačních sítí, prostřednictvím banky jen jednou v životě: šlo o daně a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].