Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hodina nudy a rovná daň

Velmi nudné, velmi rozvláčné, velmi neinvenční. Takto by se dal shrnout dojem z minulého čtvrtka, kdy Občanská demokratická strana s velkou slávou představila napjatě očekávaný ekonomický program pro nadcházející volby. Jistě, místo Václava Klause přednášeli dva asi nejnudnější řečníci, které strana má, totiž náměstek ministra dopravy Michal Tošovský a senátor Jaroslav Jurečka. Což je ostatně jenom doklad toho, jaký význam ODS svému programu přikládá.

Špatný dojem byl ovšem zaklet už v textu samotném. Bývaly časy, kdy program ODS popisoval boj mezi ekonomickou svobodou a dotěrnými státními byrokraty. Na čem jiném by pravicové straně mělo záležet v době, kdy bezpečnostní expert ČSSD Petr Ibl hlásá, že „každý bude muset nabytí svého majetku prokázat, koupí bytu a domu počínaje, investicí a vkladem v bance konče“? O odstraňování byrokratické zátěže ODS skutečně mluví, ale příliš neurčitě. Zjevně je pro ni mnohem důležitější, aby se jeden úřad (antimonopolní) personálně obměnil, jiný zas (Fond národního majetku) postupně zanikl. Z pohledu ODS už zkrátka ekonomika žádným dramatem není. Je to pohled šedivého ministerského úředníka, který by něco zrušil, něco zjednodušil, ale moc neměnil.

A platit bude kdo?

Přitom velká a obtížná hospodářská témata existují. Všichni vědí, že současný důchodový systém vede k stále se zvětšujícímu dluhu. Je ODS pro reformu, po níž by každý na svůj důchod šetřil sám? O tom není v programu ani slovo. Co udělá ODS s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].