Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Lidi se zbytečně děsí

JAN ČERNÝ (38) je původním povoláním veterinář. Od r. 1992 je poslancem parlamentu a členem (v letech 1992–96 předsedou) jeho zemědělského výboru. Po pádu Klausovy vlády se stal předsedou poslaneckého klubu ODS. Poté, co přijal funkci ministra pro místní rozvoj v Tošovského vládě, přestoupil do Unie svobody.

V Annonci z 25. března je na straně 10 typický inzerát: „Mladá žena se dvěma dcerami hledá podnájem do pěti tisíc.“ Co byste této své voličce poradil coby ministr odpovědný za bydlení?

Záleží určitě na tom, jaký byt si v Praze za pět tisíc představuje. Domnívám se, že šanci má spíše v pásu do 30 kilometrů od Prahy, kde se dnes polovina domů používá spíše k rekreaci. Samozřejmě za cenu, že bude bydlet na vesnici nebo v menším městečku a že za prací bude muset dojíždět.

Máte alespoň hrubou představu, kdy tyto inzeráty zmizí?

Zmizí v okamžiku, kdy bude fungovat reálný trh s byty. Což bude mimo jiné tehdy, až se uvolní prázdné byty, které si dnes lidé drží pro vnoučata.

Ale kdy to bude? V co mají lidé, kteří nemají byt, doufat?

Strašně nerad bych říkal, kdy to bude - to nikdo neví. Ale upozorňuji, že tehdy také ekonomická situace přinutí některé rodiny k rozhodnutí, zda nechtějí raději bydlet na venkově a dojíždět do Prahy.

Apartheid

Jako ministr dnešní vlády nemůžete věci moc řešit, ale můžete je alespoň nazývat pravými jmény. Průkopnicky jste prohlásil, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].