Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Uhdeovci proti knechtovcům

V brněnské Unii svobody (US) to vře. Fakt, že nedávnou zakládající schůzi demonstrativně opustila třetina účastníků, je všeobecně znám. Pohled na důvody se ale liší. „Matadoři z ODS převálcovali nové lidi, kteří přišli do strany se srdcem na dlani,“ tvrdí bývalý ministr Jindřich Vodička. Předseda US Jan Ruml má jiný názor: „V Brně vznikla silná skupina, taková podnikatelsko-zaměstnanecká lobby, která se pokusila prosadit do orgánů strany. Ale nevyšlo jí to.“ Znalci místních poměrů říkají, že pravdu má Vodička i Ruml: jedna ambiciózní lobby prostě chtěla „se srdcem na dlani“ obsadit vznikající stranu, ale narazila na odpor zavedené konkurence: Pozor, obsazeno!

No a co?

Rozkol mezi třemi stovkami členů brněnské Unie svobody se dal tušit od samého počátku. Partaj se vytvářela kolem dvou center. První vzniklo kolem předsedy přípravného výboru Milana Uhdeho; vznik druhé skupiny popisuje její mluvčí Pavel Knecht stručně: „Dali jsme se dohromady - já a moji známí a Milan Jahoda a jeho známí.“ Angažovaná pospolitost ovšem příliš nadšení nevzbudila. „Zpozorněl jsem ve chvíli, kdy mi sekretariát hlásil, že přišel podnikatel a chtěl 120 přihlášek pro své zaměstnance,“ vzpomíná na Jobovu zvěst Milan Uhde.

Oba tábory se poprvé setkaly začátkem února. Tehdy se měla brněnská Unie svobody oficiálně ustavit a zvolit lidi do svých orgánů. Členové přípravného výboru čekali nanejvýš osmdesát zájemců, v pronajatém sále se jich ovšem nakonec tísnilo bezmála…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].