Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Němci na balkoně

Skupinka obtloustlých padesátníků v jedné ze čtyř hospod Velké Hleďsebe má na programu velké téma: vrátí se Němci, nebo ne? Jde o chystanou stavbou sídliště na okraji Velké Hleďsebe, v němž by vedle Čechů mohli bydlet i cizinci. „Jestli přijdou, všechno nám tady vykoupí. Uvidíte, ani to pivo na vás nezůstane,“ líčí svým kolegům chmurnou vyhlídku nejhovornější stolovník. „To víš, že jo. Už se nemůžu dočkat,“ komentuje to do ticha ironicky výčepní.

Nebezpečná známost

Začala s tím Mladá fronta Dnes: v polovině února publikovala informaci, že v Bavorsku vycházejí inzeráty nabízející Němcům byty v Čechách. Na pozemcích kolem Velké Hleďsebe prý během příštího roku vyroste sídliště, jehož stavitelem je potomek slavného šlechtického rodu Carl Albrecht Waldstein. Jeho bydlení bude ovšem tak drahé, že si ho Češi nebudou moci dovolit. Šlechtic tedy prý na nic nečeká a všech několik set bytů rovnou s předstihem slibuje Němcům.

Zpráva vzedmula v Čechách vlnu obvyklého rozhořčeného vlastenectví. Místní radnice chtěla lidem všechno vysvětlit a starosta Vladimír Novotný v televizi prohlásil, že proti výstavbě bytů na území své obce nic nemá: je to příležitost pro místní podnikatele a Hleďsebe navíc vydělá na daních. Kosmopolitní přístup ovšem panu starostovi vynesl záplavu anonymních dopisů, ve kterých to pěkně schytal. „Není nic příjemného, číst si denně o tom, že jsem svině a že mi zpřerážejí hnáty a zabijí rodinu,“ říká nad nimi adresát smutně.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].