Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

V nejhorším praštit a utíkat

Před čtrnácti dny vydalo britské ministerstvo školství „Nové pokyny na obranu proti neukázněným žákům“. Tento předpis učitelům povoluje použití „přiměřené síly“ při zvládání dětské agresivity. Vracejí se snad na britské školy tělesné tresty? Nikoliv, ale násilí ve školních třídách se stalo tak závažným problémem, že je třeba ho řešit.

Co přinesla 60. léta

V poslední době se Britové více a více zajímají o násilí ve společnosti. Kriminalita vzrůstá již od konce 50. let, což má několik velmi diskutovaných důvodů. Jedním z nich je úpadek náboženství od konce druhé světové války, dalším rozpad rodiny jako společenské jednotky (kvůli rozvodům se rozpadá 40 % manželství) a v chronologickém pořádku nelze vynechat ani rozšíření narkomanie, nárůst nezaměstnanosti a glorifikaci násilí, zejména z amerických zdrojů. Školy, které jsou součástí a mikrokosmem společnosti, nemohou této tendenci uniknout.

Tyto trendy ovlivnily i postavení učitelů. Ještě v 50. letech učitelé sdíleli stejný stupeň společenského žebříčku s lékaři a kněžími a požívali přiměřenou úctu. Dnes tomu už tak není. V 60. letech nastoupily do státních škol generace mladých učitelů, mnohdy levicových idealistů, kteří se inspirovali svobodou této éry, a s nimi přišlo i „hnutí za pokrokovou výchovu“. Důraz se kladl na seberealizaci žáků, učitel přestal být didaktickým zprostředkovatelem vědomostí a místo toho měl napomáhat studentům v jejich samostatném objevování. Řady lavic v učebnách…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].