Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Útok z Planety Nova

Hromy a blesky ohňostroje nad Prahou ohlásily před čtyřmi lety zrod TV Nova. Byla to tenkrát velká událost, otcové i kmotři první soukromé postkomunistické televize na světě se netajili ambicemi a nešetřili patosem. „Budeme vzor pro možná stovky nových stanic od Pekingu po Varšavu,“ hlásal generální ředitel Vladimír Železný. Ze světodějných plánů bylo třeba slevit, nicméně na domácím dvorku se Nova brzy stala mocným fenoménem. Její pohled na život berou denně za svůj miliony občanů, roční zisk se loni vyšplhal na jednu a půl miliardy korun. Pokud by tedy platil Železného výrok, že „bude-li úspěšná Nova, bude úspěšná i celá země“, bylo by na tom Česko velice dobře.

Existuje však i jiná optika. Rostoucí zástup odpůrců „nováckého“ životního stylu viní tým Vladimíra Železného z ohlupování lidí, barbarizace morálky a šíření pokleslého vkusu. Pokud bychom proto vzali vážně jiný bonmot generálního ředitele - „kritika Novy není jen průhledným útokem na svobodu slova a podnikání, ale zpochybňuje celou naši mladou demokracii“ - bylo by svobodné Česko naopak velice ohroženo.

O skutečném vlivu Železného impéria na tuzemskou demokracii se bude už za pár dní vážně hovořit na zámku v Lánech. Osmnáctého března tu budou na pozvání Václava Havla politici a členové televizní rady řešit, nakolik hraje Vladimír Železný s diváky i úřady fér a jestli místo schopností náhodou za celým jeho nevídaným úspěchem nestojí jen drzost podpořená mimořádnou mocí, která se vinou špatných zákonů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].