Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kdo je Thabo Mbeki?

Titulky „Kdo je X. Y.?“ mají v naší zemi zlý zvuk přinejmenším od doby, kdy jimi Rudé právo denuncovalo signatáře Charty 77. Pokud se nyní objevily ve světovém tisku v souvislosti s Jižní Afrikou, stalo se tak proto, že jde skutečně o zcela elementární informaci. O Thabo Mbekim, viceprezidentovi Jižní Afriky, nástupci Nelsona Mandely na čele vládního Afrického národního kongresu (ANC) a jeho budoucím nástupci v úřadu hlavy státu, se ví opravdu málo. Proto také dva známé světové listy, britský The Economist a izraelský The Jerusalem Post, zvolily stejný titulek: „Kdo je Thabo Mbeki?“ Podívejme se blíže na to, co píší. V tomto případě nejde o běžnou výměnu stráží, ale o zásadní změnu v Jižní Africe, o blížící se konec přechodné fáze vývoje.

Ekonomika se nemění

Nelsonu Mandelovi bude letos 80 let, a proto se připravuje na politický důchod. V prosinci předal na kongresu své strany předsednictví pětapadesátiletému Mbekimu, jenž už dříve vyšachoval svého rivala Cyrila Ramaphosu. Mbeki absolvoval Sussexskou univerzitu ve Velké Británii a je považován za skvělého ekonoma, nicméně dlouhá léta byl členem Komunistické strany Jižní Afriky. Snad odtud se táhne jeho dvojaký postoj k dnešní realitě. Oba zmíněné listy se totiž shodují na tom, že pod jeho vládou nehrozí hospodářské, ale jen politické změny - v postavení bílých.

Podle londýnského týdeníku je Mbeki přesvědčen, že fiskálně konzervativní hospodářská politika, kterou vláda pod jeho dohledem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].