Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bez Klause

Prezident republiky jmenoval novou vládu premiéra Josefa Tošovského. Z prvních signálů vyplývá, že to bude kabinet s časově omezeným mandátem do roku 1998, který ale nechce plnit jen úlohu překlenovací, naopak bude usilovat o vlastní programový a politický kurz. Pokusme se vznik této vlády zasadit do vzrušených politických souvislostí posledních týdnů.

Příčiny Klausova pádu

Vláda exguvernéra České národní banky vznikla na troskách kabinetu premiéra Václava Klause, který tu s malými korekturami působil od voleb 1992. Skutečný důvod demise je dodnes zasutý pod tak silnými vrstvami mediálních frází, že se vytvořily hned dvě falešné interpretace. Na straně jedné morální horlení většiny novinářů a náhlé prozření „pučistů“ ohledně nepřijatelného způsobu financování v ODS, na straně druhé citové solidarizování s expremiérem, a to i z řad jeho dávných kritiků, a jeho přijímání jako politického mučedníka, kterého zákeřně zradilo nejbližší okolí. Příčiny demise jsou však nepoměrně složitější.

Těsně před pádem Klausovy vlády se protly protikladné politické zájmy, počínaje opozicí přes koaliční strany až k části ODS. Nešlo o spiknutí, a když, tak jenom v počátku. Po známém prohlášení Ivana Pilipa a Jana Rumla už následovala mediální a politická vřava, kterou dnes můžeme spíše nazvat „velkým emancipačním hnutím“ vůči osobě Václava Klause. Byl to právě předseda ODS, který dal po listopadu 1989 impulz k formování stranického systému, byl to on, kdo určil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].